Περί Φαρσάλων

Λεπτομέρειες

Pictureweb

Στο νότιο σημείο του νομού, στην άκρη της Θεσσαλικής πεδιάδας, βρίσκονται τα Φάρσαλα. Ένα μεγάλο εμπορικό και γεωργικό κέντρο. Είναι κτισμένα στη θέση της αρχαίας Φθίας, της πατρίδας του Αχιλλέα.

  • Στη θέση όμως αυτή έχουν βρεθεί και ευρήματα που μαρτυρούν ζωή από τη νεολιθική εποχή.
  • Ίχνη παλαιολιθικού οικισμού υπάρχουν και στο λόφο Χτουρί.
  • Ακόμα ίχνη της αρχαίας Φαρσάλου διακρίνονται στο λόφο καθώς και μέσα στην πόλη.
  • Λίγο πιο έξω πάνω σε λόφο, μπορεί κανείς να επισκεφθεί το "Νυμφαίο" σπήλαιο που ήταν ιερό των νυμφών και του Πάνα.
  • Από τις εκκλησίες αξιόλογη είναι της Αγίας Παρασκευής που υπήρξε πρώτα αρχαίο ιερό αφιερωμένο στο Θαύλιο Δία, μετά έγινε χριστιανικός ναός, μετά Φατίχ τζαμί και τέλος αφιερώθηκε στην πολιούχο Αγία Παρασκευή.
  • Κοντά στην πόλη υπάρχει το ομώνυμο δάσος το οποίο με ζώνες φυσικής βλάστησης και με άλλες που έγιναν από αναδάσωση διαμορφώθηκε πολύ όμορφα. Το δάσος ανήκει στα "Αισθητικά Δάση" της πατρίδας μας.
  • Πιο μακριά από την πόλη στο χωριό Θέτιδα υπάρχει η ιστορική τοποθεσία Κυνός Κεφαλές που την αρχαιότητα έγιναν δύο μάχες με καθοριστική σημασία.


Ο θολωτός τάφος

Ο θολωτός τάφος των Φαρσάλων ανήκει στο εκτεταμένο δυτικό νεκροταφείο της αρχαίας πόλης, το οποίο εκτεινόταν εκατέρωθεν της οδού, που οδηγούσε προς τη νότια Ελλάδα, και περιείχε τάφους διαφόρων τύπων, που χρονολογούνται από τη μυκηναϊκή ως και την ελληνιστική εποχή. Ο τάφος κατασκευάσθηκε στους υστεροαρχαϊκούς χρόνους και συνέχισε να χρησιμοποιείται ως και την ελληνιστική εποχή. Ωστόσο, αμέσως βορειοδυτικά της θόλου του βρέθηκε σε βαθύτερο επίπεδο ένας θαλαμοειδής τάφος μυκηναϊκών χρόνων, τον οποίο «οι κατασκευάσαντες το άνωθεν θολωτόν μνημείον διετήρησαν εκ σεβασμού?, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο ανασκαφέας του μνημείου. Το βόρειο τμήμα της θόλου κτίσθηκε επάνω στο δρόμο του θαλαμοειδούς, και έτσι ο νότιος τοίχος του μυκηναϊκού δρόμου εγκλωβίσθηκε μέσα στην έκταση του θαλάμου του νεότερου τάφου και διατηρήθηκε κάτω από το δάπεδό του.

WEB20

Και οι δύο τάφοι είναι κατασκευασμένοι από ντόπιο γκριζωπό ασβεστόλιθο, ενώ η οροφή τους είχε καταρρεύσει από παλιά. Ο θαλαμοειδής διατηρείται σε ύψος 1,50 μ., ενώ το μέγιστο ύψος της θόλου του αρχαϊκού φθάνει μόνο σε ορισμένα σημεία τα 2 μ. Το μνημείο καλυπτόταν με τύμβο, που οριζόταν από περίβολο, κτισμένο κατά το πολυγωνικό (με τάσεις λέσβιου) σύστημα τοιχοποιίας, από λίθους που πατούν σε πλάκες ευθυντηρίας. Το ίδιο σύστημα δόμησης συναντάται και σε σωζόμενο τμήμα της οχύρωσης της αρχαίας πόλης, του 1ου μισού του 5ου αι. π.Χ. Το σημαντικότερο κτέρισμα, που βρέθηκε στο εσωτερικό του θολωτού τάφου, είναι ο μελανόμορφος κρατήρας του ζωγράφου του Εξηκία, του οποίου η κύρια όψη κοσμείται με την παράσταση της μάχης μεταξύ Ελλήνων και Τρώων γύρω από το σώμα του νεκρού Πατρόκλου. Αντίθετα, ο μυκηναϊκός τάφος βρέθηκε συλημένος.

WEB21

Το μνημείο ανασκάφηκε το διάστημα 1951-1954 από τον τότε Έφορο Αρχαιοτήτων Ν.Μ. Βερδελή. Κατά τα τελευταία έτη, παράλληλα με τις εργασίες συντήρησής του, πραγματοποιήθηκαν και εργασίες ανάδειξης του περιβάλλοντος χώρου του, που διαμορφώθηκε με κλίση προς τους γύρω δρόμους, ώστε να αποπνέει την αίσθηση του τύμβου, που κάλυπτε αρχικά τον τάφο.



Το Νυμφαίο


Βρίσκεται στη θέση "Καράπλα" 1χλμ. από την πόλη των Φαρσάλων. Είναι ένα τεράστιο σπήλαιο, το οποίο λειτουργούσε ως ιερό των Νυμφών και του Πάνα. Τα ευρήματά του είναι του 6ου αιώνα π.Χ. Μεγαλοπρεπές και πανάρχαιο, ονομαζόταν "Ιερό των Νυμφών" (Νύμφες=θεότητες των σπηλαίων). Χρησιμοποιόταν από τον 6ο αιώνα π.Χ.  μέχρι την Ελληνιστική εποχή. Αναδείχτηκε το 1922 απο την Ιταλική Αρχαιολογική σχολή, οπότε και βρέθηκαν πολλά αφιερώματα προς τιμή των Νυμφών, καθώς και πολλές επιγραφές.

web 0 6222

Σήμερα το ονομάζουμε "Νυμφαίον" και πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια με το σύλλογο Σπηλαιολόγων Ελλάδας να το κάνουμε γνωστό και επισκέψιμο.



Οι Κυνός Κεφαλές


Ιστορικής σημασίας τοποθεσία, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Θετίδιο. Εδώ, το 364 π.Χ. πολέμησαν οι Θεσσαλοί και οι Βοιωτοί εναντίον του Αλεξάνδρου των Φερών και το 197 π.Χ. οι Μακεδόνες με τον Φίλιππο τον Ε΄ εναντίον των Ρωμαίων. Η ήττα του Φιλίππου σηματοδότησε και την αρχή της ρωμαϊκής κυριαρχίας στην ελληνική επικράτεια. Η Φάρσαλος, η Παλαιοφάρσαλος, η Ερέτρια και η Σκοτούσα ήταν μερικές από τις αρχαίες πόλεις της σημερινής επαρχίας Φαρσάλων.

Τα στοιχεία ελήφθησαν απο την ιστοσελίδα των Ενεργών Πολιτών: http://www.farsala-ep.gr

 

{jbgmusic Janis.ogg|noloop|autostart|showcontrol}




   
© Καψιώχα Όλγα 2011